%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%b0-2015-411

Колко трудно е да бъдеш природолюбител и… български гражданин

За поредна година краченето през планините и равнините на милата ми Родина носи повече горчивина, отколкото радост. Навсякъде се натъквам на нови покъртителни гледки.

dsc09624

Снимката е направена между местността Хайдушки поляни и хижа Свобода в Преспанския дял на Родопа. Някога, този преход с продължителност 3,5 часа представляваше чудно красива пътека в девствена гора. Днес от нея е останал около километър.

dsc09627

Заложени са основите на скорошна ерозия и в едно с купчините мъртви клони, мисля че това място не ще възвърне вида си поне в следващия половин век и то ако никой повече не го докосва. Това, обаче е слабо вероятно, защото за целта:

dsc09631

Нови пътища за стотици милиони левове се изграждат всяка година. Голяма част от тези средства идват и от еврофондове. Появяват се заглавия като „Витаят съмнения около поръчките за горски пътища“, но у мен такива съмнения липсват. Убеден съм в алчното безумие на всички отговорни от главата до последната малка брънка във веригата.

314

Пътищата се използват за това, въпреки че ни убеждават, че така създават достъп на специализирана техника при пожар. Самите те са чудесен начин за добив на дървесина. Гола сеч. Някои са широки като магистрали. Ежегодно се прочистват няколко квадратни километра гора с тази цел.

499

Безумието е повсеместно. На описаното място се сече в самото подножие на връх Свобода, където ежедневно се тълпят стотици хора от различни вероизповедания. На запад в сечище се е превърнало и чудесното място за отдих „Хайдушки поляни“. Миналата година с евросредства беше прокарана екопътека до село Манастир, а днес тя вече се е превърнала в сечище с широк път. Чудесни беседки сред трупи и повалени дървета!

dsc09632

Указателните табели с надпис „сечище“ са толкова много, че най-добре би било примерно до Асеновград, до Кричим да се поставят огромни с надпис „РОДОПА – СЕЧИЩЕ“. Всъщност, май съществува по-подходяща възможност. Преди три години вървях пеш около 2000 км. през 20 планини и видях, че навсякъде е все същото. Може би най-лесно би било на всички ГКПП да се сложат табели „БЪЛГАРИЯ – СЕЧИЩЕ“.

158

Красотата отдавна е изчезнала от повечето планински пътеки. Много от тях също сме загубили със съдействието на съмнителната организация БТС. Нейните ръководители спазват загадъчно мълчание, докато дървосекачите унищожават и последните остатъци от някога дългите хиляди километри планински пътеки.

dsc09630

Вече дори основните маршрути са или изоставени или немаркирани. Е-8 е просто легендарен поне в 1/3 от дължината си…

14-10-088

Лесничеите, които се намножиха покрай кооперациите и закона за горите са се превърнали в ходещи касови апарати и непрекъснато повтарят чисто икономическия аргумент за загубата на полезна дървесина след определена възраст.

%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%b0-2015-411

Затова разчитат на мъжете с моторни триони и опаковани храни да аранжират поредната „красота“.

dsc09785

Последните са толкова неуязвими, че дори и лесничеите не могат да ги накарат да разчистят след себе си.

486

Не бих могъл да оправдая никого. Дори и тези, които „вадят хляба“ по този начин. Останалите, по-нагоре се възползват от мълчаливото ни, бездейно съучастие. Обикновено против случващото се протестират шепа хора, докато другите следят рекламите на кремвирши и пастет, позволявайки бъдещето на децата им да напуска страната.

1126

Нашето бъдеще, крадено от хора, които убедено ни показват, че Природата е тяхна. Наглостта, на които стига дотам, че ни предупреждават с големи букви да пазим собствеността им, защото…

1123

Трудно е да си природолюбител! Особено ако обичаш всички аспекти на Природата, а не само високопланинските изгледи. Трудно е да си българин, осъзнаващ, че племето му се е предало на един чужд стил на живот, загърбвайки традицията на единение с Природата!

820

Трудно е да си жител на планетата, докато останалите от твоя вид, разрушават общото обиталище, задоволявайки съвсем прости, ефимерни стремежи. Трудно е!

dsc09633

P.S. Ако фотографиите ви се виждат еднакви, то това се дължи на ефекта предизвикан от „прочистването“, „санитарната сеч“, „сечта на база годишен прираст“, „прореждането“, „осветляването“ и т.н. Уверявам ви, че публикуваните тук са от Родопа, Стара планина, Рила, Сакар, Странджа, Пирин, Рудини, Земенска планина – с всяка изминала година губещи своите индивидуалности…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *